
Internetový hobby receptář
Při vyšívání motivů v akvarelovém obrázku používáme nejčastěji látací, steh, plný, klikatý a francouzský uzlík.
Uzlíčkový steh je známý také jako francouzský uzlík. Se svou výraznou strukturou připomíná položený korálek.
Chceme-li si domov ozvláštnit zajímavými dekoracemi, můžeme si podle vlastního uvážení vytvořit akvarelový obrázek s výšivkou.
Tzv. klikat steh je jednou z mnoha technik vyšívání. Lze s ním vyšívat ručně, ale i pomocí šicího stroje.
Zajímavým trendem ve výrobě dekorací je akvarelová výšivka. Nejprve se na plátno namaluje obrázek a jeho detaily se poté zvýrazňují výšivkou.
Obrázky tvořené kombinovanou technikou je technika, která k nám přišla z ciziny a stala se oblíbenou.
Kromě zavařenin, vína nebo pálenky lze z plodů jeřabin vyrábět třeba rosoly. Ovoce nakrájet na malé kousky a přefiltrovat. Pak ji vařením odpařit asi o 30 % objemu. Přidat cukr a vařit do zrosolovatění.
Jeřabina jedlá je blízkou příbuznou jeřábu ptačího.Liší se od sebe stavbou listu i barvou plodů a také použitím. Jeřáb ptačí je oblíbenou pochoutkou živočichů, zatímco jeřáb jedlý mohou konzumovat lidé.
Kromě jeřabinového vína je velmi chutná "jeřabinka", nebo-li jeřabinová pálenka. Po vypálení dosahuje 46% alkoholu a tato lihovina má nezaměnitelnou pikantní chuť.
Kromě zavařenin je z jeřabin výborné jeřabinové víno. Jeřabiny stačí rozmačkat, spařit , smíchat s živnou solí, cukrem a kyselinou citronovou. Poté se nechá kvasit a po skončení procesu se stáčí do lahví.
Jeřabiny můžeme zavařovat i v kombinaci s hruškami nebo s jablky, čímž kompoty získají zvláštní nenapodobitelnou příchuť.
Výroba jeřabinové marmelády je velmi jednoduchá záležitost. Opláchnuté a očištěné jeřabiny se nechají louhovat ve vodě, svaří a prolisují. Houstnoucí dřeň se smíchá se želírovacím cukrem a horké se plní do sklenic.
Z jeřabin se dá vyrobit spousta velmi dobrých pochutin. Zavařeniny, kompoty, šťávy, pasty, vína a pálenka jeřabinka.
Jeřabiny zažívají renesanci. Jejich plody, které sbíraly už naše prababičky a věřily v jejich léčivou sílu, dnes znovu objevujeme i my a vytváříme z nich chutné a zdravé pochutiny.
Jeřabiny jsou mnohdy podceňované plodiny a přitom právě z jejich malviček se vyrábí sladidlo Sorbit, které používají diabetici jako náhražku za cukr.
i obyčejná brambora je zdrojem cenných látek. Nejen vitamínů, ale i vlákniny, mastných kyselin, riboflavinu a karotenu.
Spousta plodin, které rostou okolo nás, jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé. Obsahují vitamíny, zejména vitamín C, a také spoustu antioxidantů a stopových prvků.
Originální smaltované štítky, které si doma vyrobíme na obyčejném plynovém hořáku nás jistě budou těšit o mnoho víc, než když si koupíme hotový výrobek v obchodě.
Smaltový prášek se dá zakoupit v různých barvách a naše výrobky tak mohou mít třeba barvy duhy.
Při výrobě šablon se fantazii meze nekladou a každý obrázek může být originální. Smalt se nanáší v suché nebo vlhké konzistenci, takže se dostane opravdu všude.