
Internetový hobby receptář
Vystřižený obrys srdíčka položíme na polystyrénové srdce a celý tvar přesně obkreslíme fixem.
Vybranou látku napneme do vyšívacího rámu a tužkou obkreslíme střih a středový vzor podle šablony. Postupujeme tak, že z okraje předlohy postupně odstřihujeme další části a zmenšené díly zakreslujeme na látku.
Muškový steh patří mezi smykované stehy. Označuje se také jako otevřený smyčkový nebo ypsilonový steh. Tento steh se dá vyšívat svisle i příčně.
Svislým muškovým stehem olemujeme srdíčko. Jehlu vypíchneme vždy vlevo nahoře, pak ji vpíchneme vpravo a vypíchneme ve středu dole. Špičku jehly podložíme vzniklým okem a uděláme steh dolů. Stehy řadíme pod sebou ke středu srdíčka.
Obtáčený stonkový steh se řadí mezi stehy složené. Základ tvoří stonkový steh, vyšívací příze zůstává stále na jedné straně jehly. Kolem stonkového stehu se obtáčí příze bez vpichování do podkladové tkaniny.
Ve středu srdíčka vyšijeme červenkou bavlnkou obrys srdíčka, následně malý motiv zvlněných rostlinných úponů s lístky a kvítky. Kombinujeme dvě bavlnky - červenou s růžovou.
Lanový steh patří mezi uzlíčkové stehy. Při vyšívání klademe šikmé stehy těsně vedle sebe a v dolní části stehu tvoříme malé uzlíky protažením jehly smyčkou. Tyto stehy vytvářejí provazový efekt.
Ve středu srdíčka vyšijeme malý motiv rostlinek s lístky a kvítky. Kombinujeme dvě bavlnky - červenou a růžovou.
Hotovou výšivku zatlačíme špičkou nože do podkladu. Postupujeme opatrně, abychom látku neprotrhli.
Výšivka na srdíčku vypadá velice pěkně. Je krásným kontrastem k rudé látce. Zbývající látku nastřihneme, aby překrytí přesně přiléhalo. Následně použijeme tužkové lepidlo a látku přilepíme. Přebývající látku odstřihneme.
Obě půlky srdíčka jsou potažené červenou látkou. Nejjednodušší je udělat v polovině srdce zářez. Látku nejprve přilepíme po obvodu krabičky, pak ji nařasíme a zasuneme co nejpevněji do drážky. stejně tak postupujeme u druhé poloviny srdce.
Často uschováváme chléb v nevyhovujících podmínkách - v igelitových sáčcích či uzavřené dóze a díky tomu chléb brzy zplesniví. Chléb musí větrat, aby nevlhnul, ale současně musí být uzavřen, aby neokoral. Ideální je tedy klasický chlebník.
Nejdřív založíme 60 cm pásky pro délku i s boky. Jednou rukou si pásky podržíme a druhou od středu na obě strany proplétáme kolmo kratší. Množství pásků záleží na tom, jak veliký chceme mít výsledek.
Chléb uložený na vzdušném a přesto chráněném místě zaručeně nezplesniví a zůstane dlouhou dobu čerstvý.
Jsme-li spokojení s velikostí dna, opleteme okraje dna přírodním provázkem. Provázek střídavě křížíme a proplétáme mezi pásky, až opleteme celé dno dvakrát. Osnovu ohneme a začneme oplétat stěny. Pomoci si můžeme například kolíčkem.
Stěny chlebníku pleteme nad sebou jako samostatné řady. Každou řadu zakončíme vždy spojem přes tři žebra tak, aby konce byly schovány a zastrčeny pod začátkem pásky. Stejným způsobem nastavíme pásku i v řadě, je-li kratší než obvod chlebníku.
Má-li chlebník požadovanou výšku, zpevníme stěnu opletkem. Přírodní provázek opleteme ve dvou řadách kolem volných konců výpletu, přičemž je křížíme jednou za a jednou před žebrem. Konce provázků zasuneme do výpletu a ustřihneme.
Delší žebra zakrátíme na stejnou délku a připevníme k poslední řadě kancelářskou sešívačkou.
K poslední řadě přiložíme dvě pásky, každou z jedné strany, aby došlo k zakrytí míst spojených sešívačkou. Je důležité, aby konce pásek nebyly ve stejném místě. Tyto pásky pak připevníme dvěma provázky, které ozdobně křížíme a obtáčíme kolem zavírky.
Volnou řadu propleteme střídavě dokola ozdobnou stužkou. Konce služky spojíme v mašli.