
Internetový hobby receptář
Některé druhy ovocných dřevin se opylují samy a nepotřebují ve své blízkosti žádné zdroje pylu.
Výsadbovou jámu doporučujeme vyhloubit alespoň 5 m od sousedního pozemku, protože sousedovi by se nemuselo líbit, že mu do jeho zahrady bude padat ovoce.
Před sázením musíme prokypřit 2 m2 velkou plochu minimálně na hloubku rýče. Samotná jáma by měla být jeden a půl krát větší, než je průměr kořenového balu.
Dřeviny bez kořenového balu musíme před sázením namočit na několik hodin do vody. Rostliny z kontejneru je zapotřebí hojně zalít.
Do země zarazíme opěrný kůl, k němuž bude dřevina po vysazení v nejbližších letech uvázána textilním úvazkem.
Jako podklad nasypeme do jámy vyzrálý kompost. Dbáme na to, aby místo očkování stromu bylo na šířku dlaně nad výškou půdy.
Od druhého roku po vysazení dřevinu vždy v dalších 3 až 5 letech důsledně řežeme, zpravidla na jaře, aby se mohla vytvořit koruna.
Řez provádíme vždy za bezmrazých dnů. V naší tabulce uvádíme ideální dobu podle dřevin.
Omlazovací řez bychom měli provést u starých stromů, které už nové výhony nenasazují. U těchto stromů zkrátíme korunu asi o jednu třetinu.
Keře je nutné prosvětlovat každé 2 až 3 roky. To uděláme tak, že odstraníme některé staré větve u kořenů.
Při zkracování větví nasadíme pilku nebo nůžky přímo za nasazením větve a řez vedeme šikmo shora dolů. Velké těžké větve neodřezáváme najednou.
Řezné plochy větší než 3 cm musíme bezpodmínečně ošetřit štěpařským voskem nebo stromovým balzámem. Tak zabráníme tomu, aby do dřeva pronikly zárodky chorob.
Místa, kde jsou ovocné stromy napadeny rakovinou, odřízneme pilkou nebo dlátem. Silně napadené větve odstraníme zcela. Řezné rány ošetříme balzámem.
I když je grilování jednou z vůbec nejstarších metod tepelné úpravy masa, neztratilo opékání jídel nad otevřeným ohništěm nic ze svého půvabu ani dnes.
Ke grilování nepotřebujeme prakticky žádný tuk, je považováno za zdravý způsob úpravy masa.
Jakmile vysvitnou první teplé sluneční paprsky, začíná každoročně z předzahrádek a zelených ploch stoupat vůně lahodných pokrmů z grilu.
Při nesprávném zacházení s grilem a grilovanými pokrmy mohou být totiž připravené lahůdky naopak zdraví škodlivé.
Namazané chleby vložte do grilu nad kuřecí maso a zasypte je parmezánem. Sýr posypte piniovými semínky.
V misce smíchejte škrobovou moučku s trochou pomerančové šťávy na pastu. Přidejte ji do omáčky se zbývající vypečenou šťávou.
Potřete stehýnka máslovou směsí a nechte je péci dalších 5–6 minut. Přitom je často potírejte máslovou směsí, až jsou křupavá a zlatavá.