reklama

Fotografie na puvodni.ceskykutil.cz - stránka 2475

Ovocné dřeviny
Ovocné dřeviny

Některé druhy ovocných dřevin se opylují samy a nepotřebují ve své blízkosti žádné zdroje pylu.

Výsadbová jáma
Výsadbová jáma

Výsadbovou jámu doporučujeme vyhloubit alespoň 5 m od sousedního pozemku, protože sousedovi by se nemuselo líbit, že mu do jeho zahrady bude padat ovoce.

Jáma na dřevinu
Jáma na dřevinu

Před sázením musíme prokypřit 2 m2 velkou plochu minimálně na hloubku rýče. Samotná jáma by měla být jeden a půl krát větší, než je průměr kořenového balu.

Namočení dřeviny
Namočení dřeviny

Dřeviny bez kořenového balu musíme před sázením namočit na několik hodin do vody. Rostliny z kontejneru je zapotřebí hojně zalít.

Opěra dřeviny
Opěra dřeviny

Do země zarazíme opěrný kůl, k němuž bude dřevina po vysazení v nejbližších letech uvázána textilním úvazkem.

Vyzrálý kompost jako podklad
Vyzrálý kompost jako podklad

Jako podklad nasypeme do jámy vyzrálý kompost. Dbáme na to, aby místo očkování stromu bylo na šířku dlaně nad výškou půdy.

Řezání dřeviny
Řezání dřeviny

Od druhého roku po vysazení dřevinu vždy v dalších 3 až 5 letech důsledně řežeme, zpravidla na jaře, aby se mohla vytvořit koruna.

Řez
Řez

Řez provádíme vždy za bezmrazých dnů. V naší tabulce uvádíme ideální dobu podle dřevin.

Zmlazovací řez
Zmlazovací řez

Omlazovací řez bychom měli provést u starých stromů, které už nové výhony nenasazují. U těchto stromů zkrátíme korunu asi o jednu třetinu.

Keře
Keře

Keře je nutné prosvětlovat každé 2 až 3 roky. To uděláme tak, že odstraníme některé staré větve u kořenů.

Zkracování větví
Zkracování větví

Při zkracování větví nasadíme pilku nebo nůžky přímo za nasazením větve a řez vedeme šikmo shora dolů. Velké těžké větve neodřezáváme najednou.

Řezné plochy
Řezné plochy

Řezné plochy větší než 3 cm musíme bezpodmínečně ošetřit štěpařským voskem nebo stromovým balzámem. Tak zabráníme tomu, aby do dřeva pronikly zárodky chorob.

Řezné rány
Řezné rány

Místa, kde jsou ovocné stromy napadeny rakovinou, odřízneme pilkou nebo dlátem. Silně napadené větve odstraníme zcela. Řezné rány ošetříme balzámem.

Grilování: křupavé, a přesto šťavnaté - úvodní fotografie
Grilování: křupavé, a přesto šťavnaté - úvodní fotografie

I když je grilování jednou z vůbec nejstarších metod tepelné úpravy masa, neztratilo opékání jídel nad otevřeným ohništěm nic ze svého půvabu ani dnes.

Zdravý způsob úpravy masa
Zdravý způsob úpravy masa

Ke grilování nepotřebujeme prakticky žádný tuk, je považováno za zdravý způsob úpravy masa.

Grilování
Grilování

Jakmile vysvitnou první teplé sluneční paprsky, začíná každoročně z předzahrádek a zelených ploch stoupat vůně lahodných pokrmů z grilu.

Nesprávné zacházení s grilem
Nesprávné zacházení s grilem

Při nesprávném zacházení s grilem a grilovanými pokrmy mohou být totiž připravené lahůdky naopak zdraví škodlivé.

Grilované kuře
Grilované kuře

Namazané chleby vložte do grilu nad kuřecí maso a zasypte je parmezánem. Sýr posypte piniovými semínky.

Pikantní vepřové řízky
Pikantní vepřové řízky

V misce smíchejte škrobovou moučku s trochou pomerančové šťávy na pastu. Přidejte ji do omáčky se zbývající vypečenou šťávou.

Kuřecí stehna na barbecue
Kuřecí stehna na barbecue

Potřete stehýnka máslovou směsí a nechte je péci dalších 5–6 minut. Přitom je často potírejte máslovou směsí, až jsou křupavá a zlatavá.

reklama

reklama

Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2025 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2025 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×