
Internetový hobby receptář
Tyčková rajčata , nejčastěji pěstovaná odrůda musí mít oporu v podobě dřevěných tyčí nebo ocelových spirál po celou dobu růstu.
Rajčata vhodná pro skleníky a fóliové kryty dorůstají až dvou metrové výšky a nesmíme u nich zapomínat na pravidelné vyštipování bočních výhonů.
Zelináři sklízejí celé hrozny rajčat a zavěšené je nechávají dozrát, uspíšit zrání mohou přidáním do společnosti jablek.
Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91 % vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů.
Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody , které se nemusí loupat, mají minimum masy měkkých nedovyvinutých semínek a jsou křehké.
Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu.
V každém ročním období vypadají jinak, jsou vždy čerstvé, sklízí se až těsně před expedicí a průměrná trvanlivost kytic je týden.
Kytice na první pohled vypadají úplně jinak než ty z běžného květinářství najdete v nich neobvyklé druhy a kultivary i květiny z babiččiny zahrádky.
Kdo by si nepřál kvalitní plodiny z vlastní zahrádky? Vždyť tak skvěle chutnají.
Cuketa pěstovaní na kompostech, má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit.
Zejména mladá cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů nebo přílohy, ty větší můžeme upravovat na mnoho způsobů.
Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a tvarem připomíná silnou okurku, se silnou slupkou díky čemuž dlouho vydrží čerstvá.
Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů a v českých kuchyních se objevila v 80. letech.
Semenáčky se mohou předpěstovat v kelímcích nebo se semena vysazují rovnou do venkovní půdy.
Cuketa je kultivar jednoleté plodové zeleniny řadící se k druhu tykev obecná pocházející ze Střední ameriky.
Dorůstá až jednometrové výšky, květy jsou nachové až světle fialové a plodem jsou červenofialové bobule používané jako plodová zelenina a označované jako lilek.
Tato unikátní zelenina má řadu skvělých vlastností – je nejen dobrá a dá se upravit na milion způsobů, ale také se snadno pěstuje.
Pochází z jižní Evropy, pěstuje se především jako zelenina a je náročný na teplo, vhodný i pro skleníkové pěstování.
Tykev v našich zemích oblíbená rostlina, která je využívána nejvíce k výrobě kompotů, buchet, ale i džemů, polévek nebo salátů.
Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu s velkými jednodomými květy žluté barvy a použitím hlavně k podzimním dekoracím.