Právě soutěžíme o:
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Udírny a jejich podpálení

Udírny a jejich podpálení
Na tu jednoduchou věc, že prodloužit trvanlivost potravin lze například v kouři, přišli naši předci dávno, a tak se vedle sušení či nasolování (tam, kde o sůl nebyla nouze) stalo uzení nejběžnější konzervační metodou. Dnes vesměs neudíme z nezbytí, ale proto, že takto čerstvě připravené pochoutky jsou prostě nepřekonatelné, na což už přišli i vegetariáni.
reklama

Udit se totiž s úspěchem dá opravdu nejen maso. Jenže má-li se to dělat pořádně, potřebuje člověk opravdu víc než sirky. Postavit pevnou udírnu se vším, co k ní patří, stejně jako správně ji užívat, je opravdu kumšt. Jde o to, aby potraviny byly vystaveny kouři spíš studenému a dlouhodobě. I tak nám část lékařů přemíru uzeného zrovna nepřeje, ale to je zase jiná kapitola. Každopádně bychom měli některé neblahé dopady požívání uzených potravin minimalizovat: jak při jejich přípravě, tak i v míře konzumace.

Pokud nechceme složitě shánět to nejsprávnější dřevo ovocných stromů ani celý víkend dřepět u udírny, přikládat a hlídat (i sami před sebou), lze si pořídit udírnu už hotovou, vyrobenou pro rychlé použití a navíc přenosnou, s níž můžeme jet třeba na víkend a po použití ji strčit do kůlny, sklepa či do garáže. Například Meva je vyrábí z plechu a vypadají pěkně.

Princip je jednoduchý, a přinejmenším ve filmu jsme se s ním již setkali všichni. Udírnu představuje poctivý starý sud nebo vyřazený barel, v jehož spodní části je topeniště. K němu vyvrtanými anebo vysekanými otvory proudí vzduch. V horní části bečky je rošt nebo mřížka, na níž lze zavěsit řeznické háky. Tepelně zpracovávaný pokrm svrchu kryje u takového improvizovaného udicího zařízení nějaká poklice nebo houně.

Moderní udírny

Udírny na fotografiích vypadají méně dobrodružně, ale jsou vyzkoušené. Roztápějí se dřevěným uhlím, které roznítit například opalovací pistolí z Mevy není pro nikoho problém. K vlastnímu uzení použijeme dřevo listnáčů v podobě třísek, štěpky z něj, anebo pilin. Na rozdíl od výše zmíněných sudů se do nich dá zcela civilizovaně přikládat. Určitě je velmi dobře využijeme s rodinou či přáteli při zahradních párty, stejně jako v kempu.

Tip: Do přenosných udíren se samozřejmě půlka prasete nevejde. Ale zkuste si třeba jenom přiudit věnec buřtů. Dietologové mají možná ve svých varováních pravdu, ale senzační chuť a vůně buřtů přímo z udírny je stejně úžasná a nepopsatelná…

Připraveno ve spolupráci s firmou Meva.

Autor: Jiří Jan a Meva (text), Meva (foto)

Klíčová slova:


Související články

Dopřejte si voňavé maso nebo sýr z vlastní zahradní udírny 6  fotek

Dopřejte si voňavé maso nebo sýr z vlastní zahradní udírny

Vlastní uzené maso, ryby nebo sýry povýší pohoštění přátel na další úroveň. Jídlo je chutnější, zajímavější a máte se rozhodně čím chlubit. Můžete ...


Než přijde jarní grilování 5  fotek

Než přijde jarní grilování

Barbecue čili grilování na našich zahradách zdomácnělo: přináší totiž nejen nepopiratelný kulinářský zážitek, ale může být svým způsobem rodinnou či s ...


Gyros: vzpomínka na Středomoří 1  fotek

Gyros: vzpomínka na Středomoří

Tradiční pokrm, jehož vůně turisty provází po Řecku a pod jménem kebab v Turecku i jinde, a který v podobě rychlého občerstvení zdomácněl prakticky ...


Grilování chutné i bezpečné 9  fotek

Grilování chutné i bezpečné

Za dveřmi je léto a dovolené. Když je dostatek času a příznivé počasí, proč si nepochutnat na grilovaných pokrmech? Až do babího léta nebo brzkého pod ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
0
Vyklízení trávníků Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Pavlína
0
usychající hrušeň Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Marek
0
Choroba rajčat Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Jana
0
Plamenka latnatá Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Soňa
0
dovolena Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Petr
0
Zkvalitnění sena Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Pavel Karas
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
reklama
reklama

Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2020 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2020 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×