
Internetový hobby receptář
reklama
1. Která země je pravlastí kávy?
správná odpověď: Etiopie
2. Ve které oblasti se pěstuje káva?
správná odpověď: mezi obratníky
3. Kdo je největším pěstitelem kávy arabika?
správná odpověď: Kolumbie
5 výherců vylosovaných odbornou porotou firmy Nescafé obdrží luxusní kuchařku Káva – putování za tajemstvím kávových specialit.
Slosování výherců: 30. 11. 2009
Zveřejnění výherců: 6. 12. 2009
Odeslání cen: max. do 31. 12. 2009
Historie
Jediným konkurentem bohaté chuti kávy NESCAFÉ je její bohatá historie. NESCAFÉ patří mezi strategické značky v portfoliu společnosti Nestlé. Opírá se o tradici sahající do 30. let 20. století, kdy se představitelé kávového institutu obrátili na tehdejšího předsedu správní rady Nestlé Louise Dappla se žádostí, zda by výzkumné týmy Nestlé mohly vyvinout dehydrovanou kávu v kostkách, která by byla schopna udržet jak chuť tak aroma kávy a být rozpustná v horké vodě. Louis Dapples zadal laboratořím Nestlé výzkumný úkol, který se po několika letech podařilo vyřešit až na jaře roku 1937 týmu v čele s „kávovým guru“ Maxem Morgenthalerem.
Podařilo se zajistit zachování aroma i rozpustnost – výrobek nakonec spatřil světlo světla nikoli jako kostka, ale jako prášek, který si mohl spotřebitel smíchat s vodou v poměru podle vlastní volby. Nový produkt dostal jméno NESCAFÉ. Je to kombinace slov Nestlé a café. NESCAFÉ se poprvé prezentovalo 1. dubna 1938 ve Švýcarsku. Roku 1939 byla zahájena výroba NESCAFÉ také ve Francii, Británii a USA. V 50. letech se káva stala populární mezi mladými lidmi, kteří se potkávali v kavárnách, aby si mohli poslechnout rock’n’roll.
Díky neustálému technologickému vývoji společnost v 60. letech představila svůj prémiový produkt NESCAFÉ Gold, vyrobený metodou vymražování, a v 90. letech tuto technologii ještě vylepšila o proces, který zachová maximální množství aroma.
Dnes NESCAFÉ nabízí různé druhy káv, které uspokojí různé nároky na chuť. Stačí si kliknout na část „Moje oblíbené NESCAFÉ“ a vybrat si tu svou.
A něco o kávě
Říká se, že blahodárné účinky kávy lidé poznali už roku 900 před naším letopočtem. Existuje spousta legend a jedna z nich tvrdí, že káva byla objevena ve třetím století, kdy jeden etiopský pastýř jménem Kaldi zpozoroval, že se jeho stádo po požití červených bobulí z jednoho keře chová až moc aktivně. O nové poznání se pastýř podělil s opatem kláštera, který se rozhodl, že sílu bobulí vyzkouší sám na sobě. Bobule zalil horkou vodou a díky nápoji, který tak získal, měl sílu zůstat při dlouhých modlitbách vzhůru a jasně koncentrovat svoje myšlenky. Zázrak? Ne, jen neobyčejná síla kávy.
Arabský původ
První komerční využití kávy je zaznamenáno v Arábii v 15. století. Postupem času se semínka a rostliny dostaly do Adenu, Egypta, Sýrie a Turecka, kde se kávě začalo říkat „arabské víno“. V každém městě na Blízkém východě pak byla otevřena spousta kaváren. Koncem 17. století je bylo možné najít už i v Rakousku, Francii, Německu, Holandsku a Anglii. V Americe začala být káva populární právě díky slavné bostonské Čajové party v roce 1773, při které osadníci na protest proti vysokým clům naházeli několik set liber čaje v bednách z britských lodí do vod bostonského přístavu.
Více na www.nescafe.cz.
Na naší cestě při hledání úložných prostor v bytě nesmíme vynechat kuchyni. Obvykle ji pojímáme jako centrum rodinného života a přímo navazuje na obyt ...
Říká se, že blahodárné účinky kávy lidé poznali už roku 900 před naším letopočtem. Kávu v dnešní době připravujeme na mnoho způsobů – jako tzv. tureck ...