Právě soutěžíme o:
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Pěstujeme topinambury v českých podmínkách

Pěstujeme topinambury v českých podmínkách

Topinambury bychom automaticky zařadili mezi zeleninu, ale pozor, není tomu tak. Topinambury jsou v podstatě slunečnice a jejich jedlou částí jsou zdužnatělé kořenové hlízy. Celý botanický název je slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) a vzrůstem opravdu hodně připomíná slunečnici roční (Helianthus annuus). Květy topinamburu jsou ale drobnější a na stonku jich je větší množství. Jedlé hlízy, které se tvoří pod zemí, jsou šťavnaté, chutné a v kuchyni je upravujeme podobně jako brambory.

reklama

Důvody pro pěstování topinambur

Proč vlastně topinambury pěstovat? Hlavním důvodem je jejich nutriční hodnota. Obsahují uhlohydráty, bílkoviny, vlákninu a minimum tuků. Jsou také zdrojem esenciálních aminokyselin, vitamínů B, D, H, C, provitamínu A a minerálních látek. Svoji popularitu si získaly zejména díky obsahu polysacharidu inulínu, který je nesmírně cenný ve výživě diabetiků. Inulín dokáže snižovat hladinu cukru v krvi.

Zajímavost

Topinambury pocházejí z Ameriky a jejich název je odvozen od jména jihoamerického indiánského kmene Tupinambů z Brazílie. Hlízy se od nich naučili v 16. století používat kolonisté. Později se rozšířily i do Evropy. Topinambury mají i lidové názvy, jsou jimi jeruzalémské artyčoky či židovské brambory.

Pěstování

Topinambury jsou velmi nenáročné na kvalitu půdy, snesou i chudší písčité půdy, poradí si s občasným přeschnutím i s přílišnou vlhkostí. Jejich další výhodou je, že téměř netrpí na choroby a škůdce. Preferují sluníčko, ale porostou i v polostínu. Vysazujeme je na jaře, a to buď jako předpěstované sazenice nebo jako hlízy. Vymezíme jim dostatek místa, klidně malý samostatný záhonek. Rostou rychle a jsou poměrně vzrůstné, menší rostliny by mohly utlačovat. Navíc k nim potřebujeme dobrý přístup kvůli sklízení. Hlavní péčí v průběhu sezóny bude zalévání a pletí. Sklizeň se doporučuje na podzim, ve chvíli, kdy stonky začínají žloutnout, Většinou je to v průběhu října. Nemusíme ale čekat na podzim, hlízy lze sklízet i postupným odrýváním kdykoliv v průběhu roku. Topinambury jsou vytrvalé rostliny a nevadí jim mráz, na podzim proto rozhodně nemusíme sklidit úplně všechno. Díky tomu je také můžeme sklízet již brzy na jaře, kdy je o ostatní zeleninu nouze.

Využití

Hlízy jsou lehce nasládlé, křupavé a trochu připomínají syrové ředkvičky nebo ředkve. Podobná je ovšem jejich konzistence, topinambury nemají typickou štiplavou chuť jako ředkvičky. Díky zásobnímu škrobu inulinu mají nasládlou chuť. Topinambury můžeme jíst tepelně upravené i syrové.

Za syrova jsou nejlepší nakrájené na plátky nebo jemně nastrouhané a ochucené oblíbenou zálivkou. Použít je můžeme i do jakéhokoliv zeleninového salátu, který oživí svou křupavostí. Za syrova konzumované topinambury navíc neztrácejí nic ze svých nutričních hodnot.

Recepty

Salát z topinamburu a ovoce

Potřebujeme jeden díl topinamburů a jeden díl jablek a hrušek v libovolném poměru. Vše omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dochutíme limetkovou šťávou, nasekanými hrozinkami a vlašskými ořechy. Můžeme jíst samotné nebo se dvěma lžícemi kokosového jogurtu a medu, které přidáme na povrch salátu.

Topinamburová polévka

Připravujeme ji stejně jako například dýňové pyré. Potřebujeme 200 g topinamburu, kousek dýně Hokkaido, svazek jarní cibulky, máslo, kmín, pepř, čerstvý rozmarýn na ozdobu.

Cibuli zpěníme na másle a přidáme na kostky nakrájený topinambur a dýni. Orestujeme a zalijeme vodou, aby kostky byly ponořené. Vaříme do úplného změknutí. Pro hustší polévku použijeme méně vody. Uvařenou zeleninu rozmixujeme spolu s vodou, ve které se vařila. Zjemníme čerstvým máslem, osolíme, opepříme a zdobíme ochucené čerstvým rozmarýnem.

Smažený topinambur

Topinambury skvěle chutnají i smažené, a to samostatně i v kombinaci s ostatní, podobně chutnající zeleninou, jakou jsou brambory, dýně nebo cukety. Můžeme je zapékat i smažit na másle jako hranolky.

Výborné jsou zapečené se sýrem.

Potřebujeme zapékací misku a na tenoučká kolečka nakrájené topinambury, máslo, pepř, sůl, smetanu, dva až tři různé sýry vhodné na zapékání. Může to být parmezán, mozzarela, eidam nebo i jiný sýr, který nám chutná.

Zapékací misku vymažeme máslem a vrstvíme střídavě topinambury a nastrouhaný sýr. Solíme a pepříme. Na povrch přijde poslední vrstva sýru a vše polijeme smetanou. Pečeme v troubě asi 25 minut při 175 °C. Nakonec vložíme na několik minut pod gril. Jíme teplé i studené.

Autor: Daniela Dušková (text), Depositphotos (foto)

Související články

Vypěstujte si BIO zeleninu – třeba na balkoně 5  fotek

Vypěstujte si BIO zeleninu – třeba na balkoně

Přemýšlíte, co si letos vypěstujete na své zahrádce? Rádi byste například vyzkoušeli zdravou BIO zeleninu pro své děti – zeleninu bez chemických hnoji ...


Určeno pro zahrádkáře a pěstitele: praktický pomocník Liaflor 10  fotek

Určeno pro zahrádkáře a pěstitele: praktický pomocník Liaflor

Pokud hodláte pěstovat rostliny, zeleninu nebo květiny v živném roztoku, tedy bez půdy, tak se zcela určitě neobejdete bez lehkého keramického kameniv ...


Pěstujte s přehledem díky barevnému značení výsevu 3  fotek

Pěstujte s přehledem díky barevnému značení výsevu

Každý zahrádkář se chce jistě ze své práce v podobě krásně vzrostlých rostlin a zeleniny těšit co nejdříve. Na sadbu zeleniny do záhonů pod širým n ...


Chcete se stát skvělým pěstitelem? Vyzkoušejte tipy na výrobu domácího hnojiva 10  fotek

Chcete se stát skvělým pěstitelem? Vyzkoušejte tipy na výrobu domácího hnojiva

Pokud chcete podpořit růst květin na své zahrádce i úrodu domácí zeleniny, je pro vás hnojivo nutností. Není ale nutné sahat hned po chemických pří ...


Předpěstování a přímý výsev rostlin 5  fotek

Předpěstování a přímý výsev rostlin

Již na konci února se začíná většina pěstitelů a zahrádkářů připravovat na nadcházející jaro. Řeší, jaké rostliny budou letos pěstovat, nakupují se ...


Předpěstování: připravte si silnou a zdravou sadbu z vlastních zdrojů 7  fotek

Předpěstování: připravte si silnou a zdravou sadbu z vlastních zdrojů

Získat kvalitní sazenice se nám podaří i z vlastní líhně. Pokud si seženeme vhodné kultivary zeleniny pro naši oblast, pak vzrostlá a řádně vyvinut ...


TOP 12 doma pěstovaných tropických rostlin 13  fotek

TOP 12 doma pěstovaných tropických rostlin

Už dávno české domácnosti nezdobí pouze macešky a muškáty. Své trvalé místo u nás našly už i tropické rostliny. A nutno říct, že výběr je v obchode ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
0
Vyklízení trávníků Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Pavlína
0
usychající hrušeň Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Marek
0
Choroba rajčat Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Jana
0
Plamenka latnatá Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Soňa
0
dovolena Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Petr
0
Zkvalitnění sena Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Pavel Karas
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
reklama
reklama

Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2020 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2020 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×