
Internetový hobby receptář
Pro ozdobení vánočního stromku použijeme ručně vyrobených ozdob z jablek, řepy, mrkve, petržele a dalších druhů ovoce a zeleniny.
Kořeny mrkve, petržele, červené řepy nebo černého kořene nakrájíme příčným řezem na kolečka a oválky.
Pro výrobu přírodních vánočních ozdob použijeme sušená jablka, mrkev, petržel, řepu a další druhy ovoce a zeleniny.
Do středu vybereme větší kolečko, např. z červené řepy, a po jeho obvodu přilepíme tavnou pistolí šest až sedm menších koleček petržele nebo mrkve.
Jiné hvězdičky nebo kytičky vzniknou nalepením oválných plátků mrkve, petržele nebo červené řepy okolo středu.
Můžeme vytvářet i složitější tvary. Mezi dlouhé paprsky oválné petržele lze přilepit ještě malá kolečka mrkve.
Střídáním tří barev této zeleniny - bílé, červené a vínové, a dvěma tvary – kolečkem a oválem, lze vytvářet nespočet vzorů.
Ze suchých, avšak vláčných jablečných křížal můžeme zase vyrábět koule složené z růžic.
Plátek křížaly potom trochu zavineme a u tohoto budoucího středu zalepíme tavnou pistolí, aby se nerozvinoval.
Ozdoby nakonec připíchneme na drátěné háčky a zavěsíme na vánoční stromeček.
Vánoční stromeček ze sena působí nejen mile a příjemně, ale vůní suché trávy provoní i celé okolí.
Papír potom podélně přeložíme a zdařilejší stranu kresby nůžkami z dvojitého papíru vystřihneme. Vznikne tak symetrická šablona stromečku.
Díly pak vystřihneme nůžkami nebo je vykrojíme na měkké podložce ostrým řezáčkem.
Na stůl rozložíme asi 1 – 2 cm silnou vrstvu jemného, středně dlouhého sena.
Na šablonu pokládáme stále nové vrstvy sena, které přitom průběžně křížem krážem omotáváme lýkem nebo jutovým provázkem (popř. tenkým, vázacím drátkem).
Jakmile dosáhneme požadovaného objemu, provázek zauzlujeme a konec odstřihneme.
Vánoční stromeček ozdobíme také v přírodním stylu.
Ve střední Evropě, v Čechách a v Německu se ze slaného těsta v minulosti vyráběly ozdoby na vánoční stromeček.
Těsto připravíme ze stejného množství mouky a soli. K výrobě svícnu postačí 0,5 kg hladké mouky a 0,5 kg soli.
Z drátu stočíme kruh o průměru asi 16 – 20 cm a přes jeho střed napneme tři dráty tak, abychom kruh rozdělili na šest dílů.