
Internetový hobby receptář
Mají i funkci osvěžovače vzduchu, hubí moly ve všech vývojových fázích. Zanechávají příjemnou vůní čistého prádla. Můžou mít různé vůně nebo i bez vůně.
Uhnízdily se vám v bytě mole. To je prekérní situace, jak se jich zbavit. Na trhu jsou prostředky nebo odpuzovače proti molům. Můžou být s vůni nebo i bez parfému.
Na 1 kg cukru je potřeba: 400 květů pampelišky, 100 květů sedmikrásky, 50 květů petrklíčů – prvosenky jarní. Poté jen třeba 20 vrchních částí hluchavky.
Často uváděná pod názvem smetánka lékařská. Má nápadné žluté květenství. Roste na loukách, u cest a na trávnících. Kvete od dubna do června, někdy na podzim.
Když máte doma jen dvě misky použijte je na přípravu cukru, pomerančů a citrusů. Misky jsi uložte do větší krabice a kytky bylinek můžete nachystat na kopy.
Sice se říká pampeliškový sirup, ale i naše babičky dávali do sirupu další bylinky. Je pojmenovaný podle nejvyššího podílu bylinek teda pampelišek.
Je léčivá, vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá výšky 30 - 50 cm. Sbírají se bílé pyskaté koruny bez kalichů. Trhávají se jemně, nesmí se mačkat.
Seberte si sběr nádoby, do kterých budete sbírat květiny bylinky. Potřebovat budete 4 druhy bylinek. Pampelišku, hluchavku, petrklíč - prvosenku jarní, sedmikrásku.
Kytky bylinek, které jste nasbírali na zahrádce nebo louce, po očištění si nachystejte do misek. Nachystejte si pomeranče a citrusy na kolečka nebo je můžete oloupat.
Když máte směs bylinek nasbírané a máte jen kytky žádné stonky. Je na čase vybrat raději větší hrnec než malý. Přidejte kolečka pomerančů a citrusů.
Když máte pomeranče a citrusy chemicky neošetřené, můžeme je pokrájet na kolečka i s kůrou. Klidně i s peckami. Nakrájejte je na dřevěném prkénku.
Můžete použit i bílý cukr. Lepší a zdravější alternativa je třtinový či nerafinovaný, hnědý. Je sice dražší ale zdravější. Není nutno na zdraví šetřit.
Všechny bylinky máte v jednom hrnci, přidejte citrusy a pomeranče. Přidejte kilo třtinového či nerafinovaného cukru. Můžete použít i klasický. Zalijte vše vodou.
Všechny suroviny neboli komponenty máte v hrnci spolu s vodou. Můžete směs dát na plotýnku a začít vařit po dobu 15 minut. Promíchávání se nemusíte bát.
Vzniklou směs 15 minut povařte. Poté jí nechte 24 hodin vyluhovat, zakryté v chladnější místnosti. Scezení proběhne za 24 hodin.
Uběhlo 24 hodin od té doby jak jste nechali směs vyluhovat. Následuje scezení směsi přes plátýnko. Vše jsi nachystejte aby jste poté nehledali na poslední chvíli.
Když máte všechno nachystané postupně lijte směs na nachystané plátýnko. Nalívejte pomalu, nechvátejte. Práce chvatná, málo platná.
Nachystejte si hrnec a cedník. Na cedník položte bavlněnou plenu nebo bavlněné plátýnko. Postupně nalijte celou vyluhovanou směs. Následně vymačkejte šťávu.
Scezený sirup přes plátýnko, dejte do hrnce a vařte 1 až 1,5 hodiny. Během vaření sirup promíchávejte, aby se sirup nepřichytil na dno hrnce. Vzniklou pěnu sbírejte.
Hustotu zkoušejte kápnutím sirupu na talířek. Když má kapka po vychladnutí správnou konzistenci, vaření můžete ukončit.