reklama

Fotografie na puvodni.ceskykutil.cz - stránka 1889

Kolíčky proti molům
Kolíčky proti molům

Mají i funkci osvěžovače vzduchu, hubí moly ve všech vývojových fázích. Zanechávají příjemnou vůní čistého prádla. Můžou mít různé vůně nebo i bez vůně.

Jak na moly
Jak na moly

Uhnízdily se vám v bytě mole. To je prekérní situace, jak se jich zbavit. Na trhu jsou prostředky nebo odpuzovače proti molům. Můžou být s vůni nebo i bez parfému.

Kolik kusů a čeho nasbírat
Kolik kusů a čeho nasbírat

Na 1 kg cukru je potřeba: 400 květů pampelišky, 100 květů sedmikrásky, 50 květů petrklíčů – prvosenky jarní. Poté jen třeba 20 vrchních částí hluchavky.

Pampeliška lékařská
Pampeliška lékařská

Často uváděná pod názvem smetánka lékařská. Má nápadné žluté květenství. Roste na loukách, u cest a na trávnících. Kvete od dubna do června, někdy na podzim.

Co s tím když máte jen dvě misky
Co s tím když máte jen dvě misky

Když máte doma jen dvě misky použijte je na přípravu cukru, pomerančů a citrusů. Misky jsi uložte do větší krabice a kytky bylinek můžete nachystat na kopy.

Proč se mu říká pampeliškový sirup
Proč se mu říká pampeliškový sirup

Sice se říká pampeliškový sirup, ale i naše babičky dávali do sirupu další bylinky. Je pojmenovaný podle nejvyššího podílu bylinek teda pampelišek.

Hluchavka bílá
Hluchavka bílá

Je léčivá, vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá výšky 30 - 50 cm. Sbírají se bílé pyskaté koruny bez kalichů. Trhávají se jemně, nesmí se mačkat.

S nádobami na louky sbírat kytky na sirup
S nádobami na louky sbírat kytky na sirup

Seberte si sběr nádoby, do kterých budete sbírat květiny bylinky. Potřebovat budete 4 druhy bylinek. Pampelišku, hluchavku, petrklíč - prvosenku jarní, sedmikrásku.

Nachystejte jsi na stůl všechno pro přírodní sirup
Nachystejte jsi na stůl všechno pro přírodní sirup

Kytky bylinek, které jste nasbírali na zahrádce nebo louce, po očištění si nachystejte do misek. Nachystejte si pomeranče a citrusy na kolečka nebo je můžete oloupat.

Máte všechno nachystané co dál
Máte všechno nachystané co dál

Když máte směs bylinek nasbírané a máte jen kytky žádné stonky. Je na čase vybrat raději větší hrnec než malý. Přidejte kolečka pomerančů a citrusů.

Chystání pomerančů a citrusů
Chystání pomerančů a citrusů

Když máte pomeranče a citrusy chemicky neošetřené, můžeme je pokrájet na kolečka i s kůrou. Klidně i s peckami. Nakrájejte je na dřevěném prkénku.

Vyberte správný cukr
Vyberte správný cukr

Můžete použit i bílý cukr. Lepší a zdravější alternativa je třtinový či nerafinovaný, hnědý. Je sice dražší ale zdravější. Není nutno na zdraví šetřit.

Ingredience jsou v jednom hrnci
Ingredience jsou v jednom hrnci

Všechny bylinky máte v jednom hrnci, přidejte citrusy a pomeranče. Přidejte kilo třtinového či nerafinovaného cukru. Můžete použít i klasický. Zalijte vše vodou.

Míchaní komponentů
Míchaní komponentů

Všechny suroviny neboli komponenty máte v hrnci spolu s vodou. Můžete směs dát na plotýnku a začít vařit po dobu 15 minut. Promíchávání se nemusíte bát.

Nastane vyluhovaní směsi
Nastane vyluhovaní směsi

Vzniklou směs 15 minut povařte. Poté jí nechte 24 hodin vyluhovat, zakryté v chladnější místnosti. Scezení proběhne za 24 hodin.

Všechno mějte nachystané
Všechno mějte nachystané

Uběhlo 24 hodin od té doby jak jste nechali směs vyluhovat. Následuje scezení směsi přes plátýnko. Vše jsi nachystejte aby jste poté nehledali na poslední chvíli.

Scezení bylinkové hmoty na sirup
Scezení bylinkové hmoty na sirup

Když máte všechno nachystané postupně lijte směs na nachystané plátýnko. Nalívejte pomalu, nechvátejte. Práce chvatná, málo platná.

Další krok scezení sirupu
Další krok scezení sirupu

Nachystejte si hrnec a cedník. Na cedník položte bavlněnou plenu nebo bavlněné plátýnko. Postupně nalijte celou vyluhovanou směs. Následně vymačkejte šťávu.

Jak postupovat na druhý den
Jak postupovat na druhý den

Scezený sirup přes plátýnko, dejte do hrnce a vařte 1 až 1,5 hodiny. Během vaření sirup promíchávejte, aby se sirup nepřichytil na dno hrnce. Vzniklou pěnu sbírejte.

Kontrola hustoty pampeliškového sirupu
Kontrola hustoty pampeliškového sirupu

Hustotu zkoušejte kápnutím sirupu na talířek. Když má kapka po vychladnutí správnou konzistenci, vaření můžete ukončit.

reklama

reklama

Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2025 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2025 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×