Oprava PVC podlahy

Mohl by mi někdo poradit metodu/způsob jak si sám opravit trhliny či malé dírky vzniklé pády ostrých předmětů v podlahovém PVC?

Odpovědi

Ahoj,
upřímně řečeno neuvádíš tloušťku podlahové krytiny(lina) ani jeho druh nebo výrobce a dokonce ani způsob jeho pokládky(lepení a na jaké lepidlo či pokládky volně) nebo provedení spojů. To vše je dobré znát, aby se dalo uvažovat i ideálním způsobu opravy. Každopádně doporučené vyříznutí poškozených míst a vsazení tzv. záplat ze stejného materiálu, bude pravděpodobně jedinou vhodnou cestou. Je důležité si uvědomit, že v místě vyříznutí zůstane na podkladu staré lepidlo, kterého je dobré podklad zbavit, aby při následném lepení nebylo opravené místo vyvýšené oproti okolí. Pokud se ti podaří záplatu udělat dostatečně přesnou, nebudeš mít velké problémy chybějícím materiálem v místech bočních styků. Ikdyby se ti nepodařilo vyříznout záplatu dostatečně přesně, jsou dvě varianty úpravy bočních styků. Jedna je ovaření svažovací šňůrou, ale pochybuji, že budeš mít doma pistoli na svařování spojů na PVC. Druhá varianta je lehčí. Lepidlo, které budeš nanášet na podlahu, lehce naneseš i na strany opravované díry. Až vmáčkneš do opravované díry platu a pořádně přitlačíš, lepidlo na stranách samo vystoupne nad uroveň okolí. Setři ho hadříkem namočeným ve vhodném ředidle a na povrchu krytiny ti nezůstane ani stopička. Rozhosně se vyvaruj používáné silikonu na podlahu po které chodíš. Takové použití silikonového tmelu je nevhodné a žádný výrobce silikonu takové použití nikdy nedoporučuje. Nakonec vyměněnou záplatu na podlaze musíš zatížit a nechat zatíženou po dobu doporučenou výrobcem použitého lepidla. Vhodné lepidlo na malé opravy je například chemoprén. Při použití chemoprénu je dobré vědět, že se jím natírá jak místo kam budeš něco lepit, tak i vlepovaný díl. Až když chemoprém malinko zavadne, přitlačíš obě části na sebe a zatížíš. Běžně se tímto způsobem lepí například sokly z PVC k podlahám z PVC.

Jediný vhodný způsob je vyříznout kousek lina a vlepit přesně stejný kousek.Na vlepení je možno použít transparent silikon.
JABR

Přidání Vaší odpověďi k tématu

Nejste přihlášeni

Pro přidání odpovědi na dané téma je potřeba se přihlásit. Pokud nemáte účet bude potřeba se registrovat.
Přihlásit se a přidat odpověď
nebo
Zaregistrovat