vrtání v panelovém domě - jak na to?

Moc prosím všechny o radu jak naprosto spolehlivě vyvrtat díru na hmoždinku v panelovém domě. Je to pro mě nepřekonatelný problém. Někde v půli vyvrtané díry se mi to zastaví o nějaký kámen, či co, a dál ani prd. Pokud máte nějaký zaručený postup, fígl, prosím podělte se. Také můžete napsat, jaké používáte nářadí.

Odpovědi

Mám dvě kombi kladiva. Jeden cca 15let starý Asist na "těžkou" práci, cca 5kg těžký, příkon 1,5kW . A teď jsem si pořídil na lehčí práci, např. sekání drážek pro elektriku, Bosh. Funguje dobře - https://www.covybrat.cz/jak-vybrat-vrtaci-kladivo/ Oproti Asisitu je Bosh hlučnější a nepasujou do něj některé vrtáky (Hilty) :( Čím profesionálnější nářadí, tím více funkcí také nabízí. Nově se už výrobci hlavně snaží, aby práce s jejich kladivy byla co nejpohodlnější (vzpomenu si vždycky když vezmu Asista) a taky, aby byla pro tělo co nejméně namáhavá (a také mu samozřejmě co nejméně škodila). Viz třeba tlumení vibrací. Těch 15 let je znát.

Ahoj, na vrtání do panelu určitě nebrat příklepovou vrtačku. To je noční můra a ne vrtání, která mě přepadla pokaždé, když mě má drahá polovička vmanipulovala do vrtání nějaké díry na háček, věšák, nebo skříňku. Doporučuji vrtací kladivo, se kterým se do panelu vrtá takřka jak po másle. Dlouho jsem koupi odkládal, že se to nějak s tou příklepkou zvládne. Než jsem těch dír měl vyvrtat asi 15.... Následovalo zkoumání možností a potřeb a vítězem se stala makita hr2470T. Což je kombinovaný vrtací a sekací kladivo a naprostá spokojenost. Je s výměnným sklíčidlem, takže se dá použít jak klasický sklíčidlo na vrtáky s válcovou stopkou, tak na sds plus vrtáky, bez kterých se při vrtání do panelu neobejdeš. To kladivo není ani tak drahá záležitost, teď se dá sehnat do cca 5000,-. Samozřejmě jenom kladivo nestačí, chce to aji vrták, který něco vydrží:) Zkoušel jsem vrtáky z obi a dalších marketů a nakonec jsem si vybral salex stavební vrtáky u kterých jsem zůstal. Tak hodně zdaru do dalších děr.

Skutečně pro panelák je jediným řešením vrtací kladivo.A nemusí to být hned profi zařízení za několik tisíc.Pro domácí práce,kdy vyvrtáme několik děr za měsíc,nebo i za rok stačí koupit v Lídlu Parkside za 1000 KčI když lidé mají k těmto věcem nedůvěru,jsem s ní vrcholně spokojen. JABRAKA

Ahoj, jsem kutil amatér a potřebuji navrtat díru do zdi, dát hmozdinky a nasadit poličku. myslíte si, že tato vrtačka je dostatečná? - http://www.naradi-vesely.cz/vrtacka-ev16k-s.html díky moc

Ahoj, mě to šlo poměrně dobře s tímto vrtákem http://www.1122.cz/vrtaky-do-betonu-sds-hawera-3-5x135-75mm.html pokud na to máš teda vrtačku..

Pro ostatní... poradím vám když nemáte dobrou \\\\\\\\\\\\\\\"mašinu\\\\\\\\\\\\\\\" a slušné vrtáky a nevrtáte každý den do panelu či třeba do cihly... tak stačí jak si vyberete menší vrták... předvrtat si ty díry.. když budou např. 4 tak v tom nevidím problém.. ale jestli jich máte vyvrtat 60 jako tady Pán Jiří tak to bych určitě přemýšlel o lepším vrtáku např. začky BOSCH. Kladivo ani tak není třeba. Stačila by v pohodě Narex vrtačka s příklepem:)

Po trech hodinach utrap s PSB 500 RE, za ktere jsem vyvrtal 5 der (prumer 8mm, hloubka 8cm) jsem to vzdal a jel jsem koupit Bosch PBH 2000 RE. Zbyvajicich 5 der jsem udelal za 10 minut, vcetne "navstevy" v tech predchozich peti kvuli mirnemu prohloubeni.

Neveril jsem, ze to muze byt takovej rozdil, ale je. Je to rychlejsi, clovek se s tim kladivem vlastne vubec nenadre. Do panelu vrtak zajede skoro jako do masla.

Bosh PBH 2000 RE je maras za 3000 kč a jede jak do másla SDS polo profi stačí. Je to takové nejlevnější kladivo ale nabeton je na beton

Chce to pořádnou vrtačku, určitě příklepovou, lepší je vrtací kladivo a vrtáky do panelu. Jestli že jste v půli díry na něco narazil, je možné, že jeto silný železný drát. Jestli jste někdy viděl rozpůlený panel, mohl jste si všimnout, že je v něm taková železná mřížka. Řešením by možná bylo vrtat bez příklepu s vrtákem do kovu.
Hodně štěstí.

Po mně chtěla známá udělat v paneláku několik děr pro uchycení lanka na záclony. U všech děr kromě jedné jsem po cca 1,5 cm narazil na kompaktní železo (na vrtáku se tvořily chloupky ze železných pilin) a dál jsem se s příklepem nehnul.

Řešením bylo použít vrtáky na kov a vrtat bez příklepu postupně vetší a větší průměr díry. Myslím, že vrtací kladivo by v takovéto situaci nebylo k ničemu.

První Předchozí 1 2 Poslední

Přidání Vaší odpověďi k tématu

Nejste přihlášeni

Pro přidání odpovědi na dané téma je potřeba se přihlásit. Pokud nemáte účet bude potřeba se registrovat.
Přihlásit se a přidat odpověď
nebo
Zaregistrovat