Praskání zdi

Dobrý den, prosím o radu. Praská nám jedna strana obvodové zdi, v místnosti jdou praskliny od shora dolů, jsou pouze na jedné straně místnosti a jdou až do poloviny stropu. Nevím, co je příčinou, zda přes 60 let kořen starého stromu, který je asi 5m ode zdi, nebo podříznutí zdi v celé místnosti proti vlhkosti a nebo položená betonová vrstva na rovnou střechu této místnosti před 8mi lety. Trhliny jsou zatím cca 0,5 mm široké, často tuto zimu slyším rupání ve zdi a trhliny se rozšiřují. Můžete mi poradit, co je možnou příčinou a jak provést nápravu? Děkuji.

Odpovědi

Dobrý den, měli jsme podobný problém s praskaním zdí, dobrý článek který nám poradil http://bydletsnadno.cz/opravit-praskliny-ve-zdi/ zkuste se tam podívat třeba taky budete moudřejší.

Vážení, potřebuji radu, jakým způsobem postupovat, když nám soused vysadil v těsné blízkosti domu kroucenou vrbu. Na prosby o odstranění, dokud je stromek mladý, nereaguje. Máme velké obavy, že kořeny takového stromu nám v budoucnosti spůsobí značné problémy. Dům je starý, ze smíšeného zdiva a praská. Vím, jaký jsme měli problém s šeříkem, jehož kořeny byly prorostlé do základů, museli jsme provádět drahé sanace. Dočetli jsme se, že kořen vrby dorůstá až přes 6 metrů, strom je vysazený zhruba půl metru od stěny domu. Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu, jak se mám zbavit 4 tůjí, asi 150 cm vysokých, které jsou vysízeny u základové zdi cca 3O cm od zdi. Mám obavu, že ty stromy mohou mít vliv na prasklinu svislou v rohu v prvním patře.

Dobrý den, bydlíme asi v 10 let starém domě, ve kterém se od prvopočátku vyskytovaly menší praskliny na zdech. Praskliny se včak po čase zvětšily většinou podélné ale někde i svislé, dokonce nám praskla asi před 1 rokem i obkladačna na WC. Byla udělána sádrová značka, zda praskne i nadále asi před půl rokem a sádra je již také prasklá. Co to může znamenat a jakým způsobem si můžeme praskliny opravit.Přikládám pár fotografií Děkuji

Jak ošetřit svislé praskliny v ytongové zdi, které se již 5 let nemění. Jde o milimetrové prasklinky. Existuje nějaký materiál, který by se dal vstříknout do trhlinek a spojil je, nikoli jen schoval?

Dobrý den, měla bych dotaz- uvnitř RD nám praskají zdi hozizontálně ale jen v 1. patře, jak nad tak i vedle oken tak vedle dveří. Jsou to trhlinky skoro vlásečnice 1 mm až 3mm široké, avšak dlouhé 50 cm až 90 cm. Prasklinu máme i ve 20 cm nad podlahou v 1. patře. A stále se prodlužují a objevují i někde jinde. Stropy nepraskají vertikální trhliny máme 2 -mezi 2 dveřmi a u komínu. RD je obýván 2 roky, 3 roky byl rozestavěn. V 1. patře byly dělány omítky ručně, v přízemí strojově. Není něco se statikou, sedlo podloží? Prosím o radu. Děkuji moc za jakoukoli radu či informaci.. Sadílková

Dobrý den, prosím o radu, pokusím se popsat problém později dodám i foto.
Před měsícem jsem zjistil trhlinu pod oknem v nosné zdi v délce od základu k oknu nikde jinde není cca 3mm směrem ven (jako kdyby tu zed někdo zevnitř vytlačil). Okno je jeden metr od rohu domu.
Ihned jsem ji přesádroval a zjistil jsem že se zvětšuje za měsíc o 2 mm směrem ven.
Základ mám na jílovité zemině, téměř na rovině sklon 7°.
Jsme novostavba rok stará, dvojdomek oddělený 4 cm vatou v základu ale nikoliv.
Také jsem si všiml že soused nemá odvedenou deštovou vodu která
mne teče přímo na tu část základu nad kterou je trhlina od listopadu.
Poslední věc materiál na celé stavbě je YTONG a max delká stropního nosníku 7,2 metru je uložena na onu zed kde je trhlina.

Tak mě napadlo zda se nemůže zed bortit díky tomu zatížení? Je tam okno metr širok a po tom zed 160cm široká a po té francouzské okno 320 cm široké. Oněch 160 cm zdi drží strop v délce 7,2 metru.
Jedná se o dvoupatrový rodinný dům a viděl jsem že se z YTONGU stavíi 4 poschodové domy tak snad to konstrukcí stropu nebude.
Beton ve stropní konstrukci je B25 kari síte a vše je poctivě provařeno s věncem a zalito švingem.
Děkuji za vaše názory s podzravem Jarda

tak za prve - svisla prasklina je zpusobena nesoumernym poklesem zdiva

za druhe - rekl bych ze pritizeni stropu by melo trosku jinej vysledek poskozeni

za treti - podriznuti zdiva by zpusobilo pouze castecne sedani a po kratke dobe by ustalo (ale mohlo by to byt akorat tech 5 mm jak pisete

za ctvrte - sedani zakladove spary v dusledku napr vysouseni jilu a podobne (nejspise to bude ono)

takze zaver jak tu nekdo psal - udelat sadrove terciky a pozorovat - paklize to dal nepraska opravit trhliny nize popsanymi zpusoby, paklize praska dal - volat odbornou firmu (PS jak je to stary dum)

Všechny tyto vlivy mohou to praskání způsobit.Ale asi jde o to,odstranit je.Okolo praskliny je třeba odstranit omítku v šíři aspoň 30 cm.Vnitřek spáry vyškrabat a nejlépe kompresorem,stlačeným vzduchem vyfoukat a nastřiknout penetračním roztokem.Pak zamáznout flexibilním lepidlem na lepení dlažby,zakrýt pruhem perlinky a zamáznout ještě aspoň 5 mm vrstvou lepidla.Po zaschnutí nahodit vrchní omítkou,nejlépe sádrovou.
JABRAKA

Dobrý den, nevím přesně kde je a jak praskliny vypadá ale tipnu si že bud je to sedáním budovy (vysychání jílů) nebo kořeny stromu dokážou udělat taky pořádnou neplechu... Doporučuju sádrové štítky a sledovat

První Předchozí 1 2 Poslední

Přidání Vaší odpověďi k tématu

Nejste přihlášeni

Pro přidání odpovědi na dané téma je potřeba se přihlásit. Pokud nemáte účet bude potřeba se registrovat.
Přihlásit se a přidat odpověď
nebo
Zaregistrovat