nefunkční kotel

Dobrý den, už pár týdnů bez problémů přitápím. Mám plynový kotel destila rok 93 a nyní s ním mám problém. Předevčírem zhasnul, tak jsem zapálil plamínek kotel naskočil a topil ale za chvíli zas vypnul a tak stále dokola. Když u toho stojím, tak kotel hoří a za chvíli najednou lup a kotel zhasne i s pomocným plamínkem. Nevíte někdo co s tím? Děkuji

Odpovědi

Jednoznačně problém nízkého napětí na ovládání havarijního ventilu. Nejčastěji zvětšený přechodový odpor v místě napojení drátů od termočlánku - stačí plochým klíčem (10 mm) vyšroubovat přívod odspoda na ventilu, vyndat, očistit středový i obvodový kontakt (nepoškodit izolační kroužek mezi kontakty), zašroubovat zpátky a s citem! dotáhnout. Ještě může být přechodový odpor na havarijním termostatu (vpředu nahoře) - přes něj jde jeden vývod termočlánku. Vlastní termočlánek bývá málokdy vadný - ale pro servisáky je pohodlnější dát nový termočlánek a nic nečistit a neměřit - někteří jsou jen tupí vyměňovači dílů, hlavně aby něco naúčtovali... Termočlánek stačí změřit obyčejným multimetrem na rozsahu 200 mV. Když hoří plamínek, dává termočlánek něco mezi 8 až 15 milivolty. Po zahřátí běžícího kotle většinou naroste přechodový odpor na přívodu havarijního ventilu a ten pak odpadne a uzavře přívod - proto zhasne i plamínek.

Máme stejnou závadu na kotli Destila DPL 31 z r. 1994 (je to v práci). Vždy když zhasne velký plamen, jakmile ohřeje vodu, tak zhasne s ním i věčný plamínek. Zítra má přijít opravář. Já bych to tipnul na špatnou termosondu, která mylně usoudí, že zhasnul plamínek a proto odpojí plyn.

Přidání Vaší odpověďi k tématu

Nejste přihlášeni

Pro přidání odpovědi na dané téma je potřeba se přihlásit. Pokud nemáte účet bude potřeba se registrovat.
Přihlásit se a přidat odpověď
nebo
Zaregistrovat