Dřevěné valouny

Můžete poradit jak se dají udělat dřevěné valouny?

Odpovědi

Dobrý den,na podzim minulého roku jsem na toto téma pořádala výtvarnou akci,je to na delší povídání,takže jestli chcete,ozvěte se,zdraví Katka

Dobrý den. Záleeží na tom jaké chcete.Pokud budou strojně obráběné budou přibližně stejné.Jestli má valoun vypadat jak z řeky, tak to stojí mnoho úsilí a těžko se tím bude kutil zabívat.Mě se to podařilo po dvou měsících neustálého zkoušení vyřešit a stála réžie hodně peněz. Valouny mám každý jiný a krezba na nich musí být dominantní. Pokud se jedná o omílání štěrkem tak je to nemožné, protože dřevo je lehčí a skáče po štěrku. Z důvodů vysoké réžie nerad zděluji výrobu. Je možné si jako kutil zhotovit ručně i strojně 1,2 kusy ale vyrábím jich více a až 24 druhů dřev. Ještě jedna velmi podstatná věc.Valouny se velmi špatně drží v ruce při jakémkoliv obrábění.

Omílání štěrkem obávám se, by trvalo moc dlouho (odhaduju stovky hodin) a bylo drahé. Rychlejší pokud by šlo o předpřipravené špalíky.
Rychlejší varianta je brousit nejhrubším smirkovým pásem. Tady je problém buď bezpečnosti (jak si neubrousit prsty) a nebo v uchycení špalíku. Chtělo by to nějaký držák, do kterýho lze špalík snadno upnout aby s ním šlo sféricky pohybovat - a tlačit přitom na pásovou brusku (třeba i obrácenou a upevněnou ruční elektrickjou brusku).

Dřevěné špalíky,nařezané z hranolů,bych míchal v míchačce na beton spolu s ostrým štěrkem.Nakonec jeden po druhém začistit a ohladit smirkovým kotoučem.

Přidání Vaší odpověďi k tématu

Nejste přihlášeni

Pro přidání odpovědi na dané téma je potřeba se přihlásit. Pokud nemáte účet bude potřeba se registrovat.
Přihlásit se a přidat odpověď
nebo
Zaregistrovat