Warning: file_get_contents(https://ceskykutil.cz/service/newurl/domacnost/kuchyne/domaci-salam): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /www/doc/www.ceskykutil.cz/www/sites/default/system/page/PageController.php on line 422
 Jak vyrobit domácí salám - Český kutil.cz
Právě soutěžíme o:
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Domácí salám zvládne vyrobit každý

Domácí salám zvládne vyrobit každý
Nejen Vánoce jsou příležitostí pro chutné pohoštění rodiny, přátel a návštěv. Vzápětí přijde Silvestr, pak Nový rok, babiččiny narozeniny atd. Tak co třeba zaručeně domácí salám. Vánoce budou za chvíli, tak ať je ještě čas na vyzkoušení receptu.
reklama

Přestože vás odborné příručky budou děsit, jak je výroba domácího salámu obtížná, nenechte se ovlivnit a pusťte se s klidem do toho. Je to totiž mnohem jednodušší, než byste čekali. Domácí salám má dvě velké výhody: víte, co obsahuje a umožňuje zpracovat i nepopulární kousky masa.

Děláme to tak, že celý rok odkládáme do mrazáku části masa, které jinak v kuchyni neupotřebíme – to jsou všechny ty odřezky z králičího masa, kousky tučného vepřového a podobně. Aspoň jednou za rok všechny tyhle kousky rozmrazíme, zvážíme a koupíme stejné množství předního hovězího. Maso nakrájíme na kostičky 2×2 cm (odhadem, žádný úředník Evropské unie vám to zkontrolovat nepřijde), promícháme dohromady, okořeníme, osolíme a přidáme také trochu rychlosoli. Vzniklou směs napěchujeme do nádoby. Nezaléváme ji vodou, necháme ji uskladněnou nasucho. Směs uložíme i s nádobou na tři až čtyři dny do chladné místnosti (ledničky).

Nyní si povíme něco o kořenění masa. Řídíme se heslem, že méně znamená více a používáme jenom základní koření: sůl, pepř, červenou papriku a nové koření. Množství? Přiměřeně. Opatrně zacházejte se solí a obzvlášť s novým kořením. Co je přiměřeně, lze ilustrovat takto: máte nějakou nádobu, v níž je směs pokrájeného masa. Poprášíte povrch směsi kořením, zamícháte, znovu poprášíte a zamícháte. To by mělo stačit.

Za tři čtyři dny vyndáte směs z chladna. Povrch je poněkud ovadlý a ztratil lákavou červenou barvu, ale z toho si nic nedělejte, to je normální. Vezmete strojek na mletí masa, kam dáte kolečko s velkými otvory a všechno maso pořádně promelete. Z umleté hmoty oddělte zhruba čtvrtinu, tu dejte stranou a zbytek, tedy tři čtvrtiny, znovu umelte, tentokrát co nejjemněji. Jemnou hmotu pak promíchejte s tou hrubší. Máte připravený syrový salám.

V papírnictví si kupte salámová umělá střeva (samozřejmě ještě před tím, než se pustíte do mletí masa). Střeva jsou tuhá a před plněním je musíte nechat zvláčnět v teplé vodě. Ne moc horké, jinak se vám při plnění protrhnou. Před plněním je propíchejte silnou jehlou nebo ne moc silným hřebíkem. Začněte je ládovat směsí. Snažte se vytlačovat přebytečný vzduch tak, aby ušel propíchanými otvory.

Naplněné a dobře zavázané salámy zavěšujte do vyhřáté udírny, kde budou viset zhruba dvanáct hodin. V udírně topte tak osm hodin, pak už nechte oheň dohořet a salámy dojít tak dlouho, dokud udírna nevychladne. Mluvíme tu o zděné udírně, v případě plechové nebo dřevěné musíte způsob uzení přizpůsobit. Doporučujeme vám zapisovat si použitý postup, abyste při další přípravě salámu mohli korigovat případné chyby.

Tak dobrou chuť!

Autor: Eva Kybalová (text a foto)

Související články

Vánoční štóla z tvarohu - nekynutá 8  fotek

Vánoční štóla z tvarohu - nekynutá

Máte chuť upéct na vánoce nějakou tradiční dobrotu? Tady je na jednu recept.


Zkoušíte nové sladkosti na letošní Vánoce?

Máte chuť vyzkoušet o Vánocích nový mls? Tradičně pečete cukroví podle receptů vašich babiček i kamarádek, ale co takhle něco nového? Samozřejmě žá ...

Valentýnské jednohubky 9  fotek

Valentýnské jednohubky

Již staré české přísloví „Láska prochází žaludkem“ odhalilo, že jídlo hraje v životě dvou lidí důležitou roli. Jelikož Valentýn je už tady, máme jedin ...


Příprava čaje metodou kung fu 11  fotek

Příprava čaje metodou kung fu

Také máte rádi lahodný čaj? V nadcházejícím podzimním období vám také určitě přijde vhod - pro chvíli relaxu, lepší náladu a pro zahřátí. Příprava ...


Vůně pečených kaštanů 5  fotek

Vůně pečených kaštanů

„Kuůpte si kaštanyyýýý! Za dva krejcary je jich celý kornout!” Tak se na vánočních trzích za první republiky ozýval hlahol trhovců, kterým v třeskutýc ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny Kuchyně
Poslední příspěvek: 22.7.2019 14:30 Pavel Karas
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
0
Gumové těsnění u ledničky Indesit Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Hana
0
0
Myčka AEG 64850 nejde spustit Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Vladimír Beránek
0
Koupě sušičky Yden CI IR D5 Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Ema
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Oprava hřídelky v nádobě domácí pekárny Kuchyně
Poslední příspěvek: 22.7.2019 14:30 Pavel Karas
1
reklama
reklama

Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2021 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2021 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×